26.4

 

Ja viikonloppuhommista.

 

Eläintarha... olipahan näky. Yleisluontosesti eläimillä oli melekosen pienet kopperot, jotka olivat betonia ja rautakaltereita. Oikeastaan muistuttivat aika lailla 1900-luvun vankisellejä. Onneksi joidenkin sellien ankeutta lievittämään oli maalattu kasveja, varsinaisia kukkia, ruohoa, tai multaa niissä ei sitten ollutkaan. Mäihällä kelopuita. Eläinten käytös oli kutakuinkin samanlaista lajista riippumatta, joko apaattista möllötystä paikallansa tai hermostunutta tepastelua ees taas. Passiivisimmat apinat varmaan ikinä. Oli niin kovin surullisen oloinen paikka, ettei tehnyt edes mieli koko paikkaa läpi koluta. Iltasesta kävin kuites levykaupan heppuja tapaamassa, niin tuli hyvä mieli.

 

Hong Kong-vaihtarit treffattiin siis perjantaina, ja sunnuntaina käyskentelimme myös Taivaan temppeliä ihmettelemässä ja Ji Yun-nimisen oppineen kotia möllöttämässä. Mukavaa vaihtelua paikallisiin, puhuvat kovin luontevaa englantia, ymmärtävät huumoria ja ovat yleisesti ottaen avoimempia. Nämä mannerlaiset tuntuvat monasti olevan niin perin juurin varautuneita sekä vaivaantuneita kysymyksistämme tai välttävät negatiivisempia puheenaiheita, erityisesti mitään mikä liittyy politiikkaan, luonnollisesti. Mukavaa siis turista ihmisten kanssa, jotka eivät pelkää joutuvansa sanomistensa vuoksi ongelmiin.

 

Männä viikolla oli myös jänskää yksi homma, nimittäin torstaina osastolle tuli jonkinnäköinen valtion lääkäri tarkastamaan hoidon tasoa. Voin sanoa, että meno oli jo ennen saapumista kuin kirkossa ja päähoitsu jatkuvasti kuin pylly olisi liekeissä. Ohjaajamme Wang Yue jopa nappasi meidät jemmaan erääseen potilashuoneeseen, pois valvovien silmien alta, peläten että joutuisi vastailemaan joihinkin kysymyksiin. Ja niinhän siinä tietenkin kävi, että juuri samasta huoneesta eräs potilas otettiin keskustelun aiheeksi valtion edustajan kanssa, Yue vastaajan penkillä. Oli ahdistuneen näkönen neiti, voi poijjat. Jälkikäteen selvisi, että kysymykset koskevat potilastaustaa, nykyistä hoitoa, suunniteltua hoitoa ja tehtyjä tutkimuksia jne. Kenties Suomessa em asiast selviäisivät Yle-lehden kattelun jälkeen, ainakin Efficassa. Kyselin myös mimmoisia ongelmia tulisi, jos ei osaisikaan vastata kaikkiin kyssäreihin, hänen tyytyessä sanomaan, että isoja, jonka jälkeen sulkeutui kuin simpukka asiasta.